Huurverhoging in 2015

Geplaatst op 19 mei 2015 door RandstadWonen

Uw verhuurder verhoogt ieder jaar de huur! Wat zijn de regels?

Een verhuurder heeft het recht om ieder jaar de huur te verhogen. Afhankelijk van de huurprijs kan hij de volgende berekeningen gebruiken:

A. Sociale huurwoningen

Als uw kale huur (zonder service kosten en aanvullende kosten) lager is dan € 710,68 per maand, mag de verhuurder de huur verhogen met een maximaal percentage dat ieder jaar wordt vastgesteld door de overheid. In 2015 is dit percentage 2,5 %. Als uw jaarlijks inkomen hoger ligt dan € 43.786,- heeft uw verhuurder het recht om de huur te verhogen met 2,5 % extra.  

Als u een keuken, douche of toilet deelt valt uw woning altijd onder de sociale huur.

B.  Vrije sector woningen

In de vrije sector wordt de jaarlijkse huurverhoging bepaalt door wat er in het contract is opgenomen. De huurprijs mag echter slechts eenmaal per jaar worden gewijzigd. Als het contract stelt dat de huurverhoging wordt gebaseerd op het prijsindexcijfer (ongeveer gelijk aan de inflatie), dan is in 2015 de maximale verhoging ongeveer 0,5 % en hoeft u niet akkoord te gaan met een hoger percentage. Als het huurcontract stelt dat de jaarlijkse huurverhoging gelijk is aan het prijsindexcijfer plus drie procent, moet u dat gewoon betalen.  

De brief met huurverhoging die de verhuurder ieder jaar stuurt is slechts een voorstel. Als de huurder de verhoging daadwerkelijk betaalt verandert het in een akkoord. Als het voorstel niet juist is (bijv. als de verhoging te hoog is of er is te weinig tijd gepasseerd sinds de vorige verhoging), kan de huurder bezwaar aantekenen. Dit moet gebeuren voordat de voorgestelde huurprijsprijswijziging in gang treedt.

Meer informatie op de officiële website.

Lees meer blogberichten