Wet Betaalbare huur, invloed wws puntentelling

Geplaatst op 7 augustus 2024 door Verhuur RandstadWonen

Nu we een week verder zijn hebben we het nieuwe WWS een aantal keer in de praktijk mogen toepassen. Tot nu toe zijn de uitkomsten niet per definitie slechter voor de verhuurder.

Eerder informeerde wij onze klanten over de Wet Betaalbare Huur (WBH) welke op 1 juli 2024 in werking is getreden. Naast het aanpassen van de vrije sector grens van 144 naar 186 punten (€1.157,95), is ook het Woning Waardering Stelsel (WWS) aangepast voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen. Voor onzelfstandige woningen is dit de eerste aanpassing van de puntentelling in tientallen jaren waar het WWS voor zelfstandige woningen jaarlijks werd aangepast. Het verschil voor onzelfstandige woningen is dan ook groter.

 Nu we een week verder zijn hebben we het nieuwe WWS een aantal keer in de praktijk mogen toepassen. Tot nu toe zijn de uitkomsten niet per definitie slechter voor de verhuurder. Graag nemen we u mee in twee voorbeelden:

 

In beide voorbeelden pakt het nieuwe WWS beduidend beter uit. De zelfstandige woning schuift ook de nieuwe vrije sector in, mede met dank aan het energielabel A en de zwaardere weging van het label (48 van de 192 punten). In het geval van de onzelfstandige woning zijn vele aanpassingen ten opzichte van de oude telling, ook hier telt EPA sinds kort mee. Opvallend is de weging van (gedeelde) buitenruimte, in dit geval 9,74 van de 52 punten en de WOZ-waarde: 12 van de 52 punten.

Lees meer blogberichten