Rechten en plichten van een huurder

Zorg dat je op de hoogte bent van regels en wetten, zelfs vóórdat je gaat huren zodat je niet voor verassingen komt te staan. Als je gaat huren heb je rechten maar ook plichten. Je huurovereenkomst is vaak 4 à 5 pagina’s lang en erg gedetailleerd. Zorg dat je het goed leest en vraag je makelaar als je iets niet goed begrijpt. Een huurovereenkomst zal minimaal de namen van de verhuurder en de huurder bevatten, het adres van de woning en een omschrijving van het gehuurde, de hoogte van de huurverplichting en de borgstelling, of de huur jaarlijks wordt verhoogd en een contactadres van de eigenaar of zijn beheerder.
De belangrijkste plichten zijn:
- Betaal je huur op tijd. Vooraf, op de eerste dag van de maand.
- Betaal andere rekeningen zoals energie, gemeentelijke heffingen, etc.
- Respecteer je buren, maak geen herrie, troep of lawaai.
- Ga zorgzaam om met de gehuurde woning.
Nadat je makelaar een woning voor je heeft gevonden en de huurovereenkomst is ondertekend, heb je verder zelf contact met de verhuurder of, wat vaak voorkomt, de door hem ingehuurde beheerder. Het goede nieuws is dat niet van je verwacht wordt dat je het onderhoud van het gebouw voor je rekening neemt. Wel wordt er van je verwacht dat je je gedraagt als ‘goed huisvader’ oftewel dat je netjes met de woning omgaat. Zo moet je bijvoorbeeld:
- Ervoor zorgen dat de woning netjes is afgesloten en ramen en deuren gesloten zijn als het stevig waait of als het regent
- Tijdig aan je verhuurder doorgeven als er zaken gerepareerd moeten worden om grotere kostenposten te voorkomen. Denk hierbij bijv. aan lekkages
- Zelf klein onderhoud verrichten dat voortvloeit uit het gebruik. Denk hierbij aan het vervangen van lampen, batterijen, ontluchten van een CV of het ontstoppen van een verstopte riolering.
Natuurlijk zijn illegale activiteiten in de woning verboden en ook kan je niet:
- De woning veranderen of verbouwen zonder schriftelijke toestemming van je verhuurder.
- De woning gebruiken als een bedrijfsruimte.
- De woning onderverhuren.
Borgsom en inventaris
In de meeste gevallen moet je een borg betalen. Betaal per bank of vraag een kwitantie en bewaar die. De borgsom is meestal gelijk aan de betaalverplichting van 1 maand (gemeubileerde appartementen zelfs 2 a 3 maanden). Als bij de oplevering blijkt dat je zaken hebt beschadigd, zal de verhuurder de schade inhouden op je borg. Hij mag niets inhouden voor normale slijtage en gebruikssporen. Zorg voor een getekend opleveringsrapport/ inspectiestaat om misverstanden te voorkomen. Normaliter wordt er geen rente vergoed op de borgsom. Tips om je borg terug te krijgen en discussie te voorkomen:
- Zorg voor een gedetailleerd opleveringsrapport met daarin alle zaken in de woning genoemd alsmede de toestand waarin ze verkeren, of ze al beschadigd zijn.
- Probeer altijd bij een oplevering aanwezig te zijn. Lukt dat niet, vraag wel om een getekende kopie van het opleveringsrapport en maak gelijk schriftelijk bezwaar als daar fouten in staan.
- Als de verhuurder geen oplevering doet, maak dan een rapport voor jezelf. Doe daar foto’s bij en stuur hem dat per email toe kort na de ingebruikname.
- Zorg dat op een opleverrapport een datum, naam en handtekening staat.
- Lever de woning schoon en onbeschadigd op aan het einde van een huurperiode. Zorg dat eventuele schade reeds gerepareerd is.
- Als de verhuurder iets uit de woning verwijderd gedurende de huurperiode, zorg dan dat daarvoor getekend is.
De belangrijkste rechten zijn:
Een huurder heeft recht op een rustig en ongestoord gebruik van het gehuurde. Een verhuurder kan de woning niet betreden zonder toestemming van de huurder tenzij er sprake is van een noodsituatie. Wel moet een huurder medewerking (toegang) verlenen indien er noodzakelijk onderhoud moet worden uitgevoerd.
De verhuurder moet ook:
- Opstal verzekeren voor brand en waterschade.
- Zorgdragen voor het onderhoud aan woning en installaties.
- Borgsom in zijn geheel retourneren of schriftelijk aantonen waarom inhoudingen zijn gedaan.
- Alleen een woning ontruimen indien daar een gerechtelijke uitspraak toe bestaat.
Een verhuurder kan niet:
- Sloten vervangen zonder mededeling of zonder huurder een kopie te geven.
- Nutsvoorzieningen afsluiten.
- De woning verwaarlozen.
In sommige woonverzamelgebouwen moeten aanvullende brandveiligheidsvoorzieningen getroffen worden. Meestal is hiervan
sprake als aan meer dan 10 personen nachtverblijf wordt geboden. Voordat je de woning accepteert bij oplevering, moet je:
- Ervoor zorgen dat alle gebruiksaanwijzingen van apparatuur aanwezig zijn.
- Tevreden zijn over de staat van stoffering en meubilering.
- Sleutels hebben van minimaal alle buitendeuren.
- Inventaris lijst goed gecontroleerd hebben op compleetheid.